Preek van de Leek – Arnoud Boot

9 augustus 2017
Preek van de Leek – Arnoud Boot

Evenementgegevens

  • Datum:

PREEK VAN DE LEEK MET ARNOUD BOOT
Over gelijke kansen

In de tweede preek van de Leek van dit jaar gaat Arnoud Boot voor, een van de vooraanstaande Nederlandse economen van deze tijd, op dit moment Hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Op 11 februari werpt hij in de Paaskerk nieuw licht op het vraagstuk van de zogenaamde ‘gelijke kansen’. Gelijke kansen is iets anders dan gelijkheid. We zijn namelijk niet gelijk, de een kan meer dan de ander. Je kunt daarom ook ongelijkheid niet bestrijden, tenzij, aldus Arnoud Boot, we er iets anders mee bedoelen.

Het gaat in levens van mensen vaak om ongelijkheid in kansen. Boot zal aangeven dat wij vaak niet doorhebben hoe wij in ons handelen de ongelijkheid veroorzaken en bestendigen. In de preek zal Boot het thema ‘Gelijke kansen?’ verbinden aan zijn eigen levenservaringen.

Hoe is dat bij hem zelf gegaan? In een gesprek met de Volkskrant vertelde Boot over zijn levenspad. Na de lagere school luidde het dringende advies hem naar de mavo te sturen. Meer zat er echt niet in, schreef de school aan zijn ouders. Die stuurden hem desondanks naar het vwo, waar hij zich met hangen, wurgen en een herexamen doorheen sloeg. Hij behoorde er zeker niet tot de uitblinkers. Hij wilde niet onderdoen voor zijn twee slimme zussen, dat was zijn belangrijkste motivatie. Toen hij in 4 vwo zat, luidde het advies nog steeds dat hij elke gedachte aan een wetenschappelijke loopbaan meteen uit zijn hoofd moest zetten. Zo rond die tijd riep zijn moeder hem bij zich. Arnoud, zei ze, nu moet je behalve op het sportveld ook op school je best gaan doen. Anders krijg je later erge spijt. Ze had de indruk dat de woorden overkwamen. Ook al was haar zoon nog altijd meer achter een bal dan achter de boeken aan te treffen. In 1978 ging Boot economie studeren aan wat toen nog de Katholieke Hogeschool Tilburg heette. Niet dat hij zo geïnteresseerd was in economie, maar je moest toch wat. En toen was het alsof hij naar een hogere versnelling schakelde en het gaspedaal diep indrukte. Na zijn kandidaatsscriptie heeft Arnoud een sprint aangetrokken die nooit meer is gestopt. Opeens ging-ie als een komeet. Boot is een ‘out of the box’-denker, hij kantelde het probleem, veranderde het perspectief en opeens keek je er anders tegenaan.

De Preek van de Leek wordt op 11 februari in de Paaskerk, Oude Utrechtseweg 4a, te Baarn gehouden en begint om 16.00 uur.

Na afloop bent u welkom om een glaasje te drinken en na te praten.

Tijdens de dienst is er een collecte voor de onkosten.