Zin in Zondag – Film Jupiter’s Moon

1 september 2017
Zin in Zondag – Film Jupiter’s Moon

Evenementgegevens

  • Datum:

JUPITER’S MOON

Geloven in iets hogers

Zin in zondag draait samen met theater ‘De Speeldoos’ op 25 februari ‘één van de mooiste films van dit moment’, schreef Ingrid Donzu waarmee we samen de Speeldoosfilms programmeren. ‘Zin in Zondag’ biedt graag films aan met een religieuze of spirituele onderlaag. Jupiter’s Moon is er zo’n een. Als de Hongaarse regisseur Mundruco spreekt over de magische elementen uit zijn film, zegt hij dat “We weer in iets hogers moeten geloven!”

Jupiter’s Moon ‘gaat over een vliegende asielzoeker. Met zijn superkrachten zet de Syrische vluchteling Aryan (Zsombor Jéger) de onrechtvaardige, discriminerende sociale orde in Hongarije op zijn kop. Voor Mundruczó begon de film met een beeld in zijn hoofd dat hem niet meer losliet: het beeld van een man die plotseling opstijgt en kan vliegen. Mundruczó: “Dat riep zoveel vragen bij me op: zou ik het kunnen accepteren, als er plotseling zoiets zou gebeuren? Zou ik erin kunnen geloven? Of zou ik het fenomeen niet kunnen plaatsen en me er juist compleet tegen verzetten? Daar wilde ik een film over maken.”

Een soort engel
Daar komt bij dat Mundruczó eerder twee weken filmopnamen maakte in een vluchtelingenkamp in Syrië voor een kunstproject. „Dat maakte zoveel emoties bij me los. Vervolgens heb ik die twee elementen bij elkaar gebracht: een jongen uit een vluchtelingenkamp, die kan vliegen. Voor mij is hij een soort engel, een spirituele verschijning. Hij is niet per se een Christusfiguur. Maar als Europeanen leven we met duizenden jaren christelijke geschiedenis. Daar kun je nooit helemaal aan ontsnappen, als je dat al zou willen. Ik wil dat helemaal niet, want die geschiedenis heeft ons gevormd. Dat gaat veel verder dan alleen de geschiedenis van de kerk.”

Met zijn film wil Mundruczó uiteraard ook inspelen op de verhitte discussies in zijn land over vluchtelingen. De Hongaarse premier Victor Orbán wil ‘Europese waarden’ beschermen door vluchtelingen en asielzoekers zoveel mogelijk buiten de deur te houden. “Al die overdreven reacties op het vluchtelingenprobleem leiden alleen maar tot nog meer problemen. Maar xenofobie en paranoia zijn helaas niet voorbehouden aan Hongarije. Dat zie je op dit moment overal.