schilderijen Jan Vermaas in Zinn


Evenementgegevens

Dit evenement vindt plaats van 2 februari 2023 tot en met 14 april 2023. De eerstvolgende keer is op 30 maart 2023 10:30

  • Toekomstige data:

EXPOSITIE SCHILDERIJEN JAN VERMAAS GEEFT TIJDSBEELD VAN BAARN

Zicht op Baarn

Stapels tekeningen, aquarellen en schetsen ligger er nog op zolder bij een van de kinderen Vermaas. Maar Jan Vermaas (1920 – 2016) bleef altijd kritisch op zijn werk. Alleen als het gesigneerd was, mocht het ingelijst en vertoond worden. Zo’n 25 van die goedgekeurde werken zijn nu te zien in Zinn, ruimte voor zingeving, aan de Oude Utrechtseweg.

TIJDSBEELD
Zoals het uitwateringsgemaal Eemnesservaart. Het is er nog steeds, maar toen Jan het tekende en schilderde stond het in een vrijwel lege Eempolder. Naast het gemaal stond één boerderij op een terp. Drie afbeeldingen van die plek geven nu een prachtig tijdsbeeld.
‘Bakkerij Vonk’, ook zo’n schilderij met een verhaal. Inmiddels kennen we dat huis in Baarn als Banketchocolaterie Hendricksen.

AUTODIDACT Jan Vermaas was een natuurtalent, volledig autodidact. Als jongen van een jaar of zestien maakte hij bij verjaardagen al snelle schetsen van de familie. Later, bij Bosch & Keuning, werkte hij eerst als illustrator van boeken, daarna als vormgever van vele, ook landelijke tijdschriften. Daar vond hij ook de liefde van zijn leven, Truke, die er werkte als correctrice/redactrice.
Als grafisch ontwerper hield hij van bijzonder perspectief en gedetailleerde uitwerking, wat je ook in zijn latere vrije werk regelmatig terugziet. Hij was veelzijdig, zowel wat betreft technieken als onderwerpen.Inkt, olieverf, aquarel, alles is vertegenwoordigd op de tentoonstelling. Met veel plezier was hij lid van schilder- en tekengroepen. Eerst was er de schildersvereniging ‘De Eemstreek’. Later de schilderclub in het atelier van Jaap de Ruig en het Individeel Creatief Centrum in de Speeldoos. Ook gaf hij zelf tekenles in de Speeldoos, in samenwerking met de Volksuniversiteit.

Zelfportret                                     

 

KIJKEN ‘Je moet vooral veel kijken’ was een veelgehoorde uitspraak van Jan Vermaas. Dat oplettende, niet alleen kijken maar ook luisteren. Vrijdag 27 januari opende Jeroen Vermaas de expositie. ,,Kom kijken en geniet van mooie, historische, soms verdwenen, plekjes in Baarn”, is zijn devies. De tentoonstelling is te bekijken op donderdag en vrijdag, van 10.30 tot 12.00 uur, tot half april, in Zinn, Oude Utrechtseweg 4a.

ZINN wil ruimte geven aan zingeving, in de breedste zin van het woord. Kunst hoort daarbij. KunstZINNig wil kunstenaars een podium bieden en bezoekers mooie momenten om te reflecteren, te genieten en even op adem te komen