Zin in leven – het leven van Etty Hillesum

Zin in leven – het leven van Etty Hillesum

Evenementgegevens

  • Datum:

Zin in leven! Een inspirerende voorstelling over het leven van Etty Hillesum

Op 3 februari 2019 presenteert Zin in Baarn de voorstelling ETTY over de dagboeken en het leven van Etty Hillesum.

Abke Bruins (actrice/zangeres) & Vocalgroep Choral o.l.v. Henk Ruiter spelen een programma rondom de dagboeken en het leven van Etty Hillesum. Muziek en teksten zijn eigentijds en verfrissend. Zeer gedreven geven de zangers op een unieke en positieve manier vorm en klank aan levensvragen, thema’s en gedachten rond zingeving. Het heeft niets aan kracht en actualiteit verloren.

Voorstelling ‘ETTY’
3 februari 2019, 15:00 uur
Paaskerk Baarn, Oude Utrechtseweg 4a, 3743 KN, Baarn

Wie was Etty?
Etty Hillesum was een jonge Joodse vrouw. Haar leven werd gekleurd door haar onstuimige en soms grillige karakter, haar Joodse afkomst en de Tweede Wereldoorlog. Zij kreeg bekendheid door de publicatie van haar dagboek, “Het verstoorde leven, Dagboek van Etty Hillesum 1941-1943”, 38 jaar nadat zij in Auschwitz werd vermoord.

Etty wordt op 15 januari 1914 geboren in Middelburg. Ze groeit op in Deventer en gaat na haar gymnasiumopleiding rechten studeren in Amsterdam. In februari 1941 besluit ze om in therapie te gaan bij de uit Duitsland afkomstige psychiater Julius Spier. Ze wordt zijn cliënt, secretaresse, leerling en vriendin. In de groep rondom Julius Spier ervaart Etty een atmosfeer van literatuur, muziek en spiritualiteit met aandacht voor de grote vraagstukken van het leven. Geleidelijk komt ze meer in balans en kan ze het turbulente leven in en om haar heen beter hanteren.

Zij weigerde onder te duiken, omdat ze ‘het lot van haar volk wilde delen’, en weigerde de Duitsers te haten.

In juli 1942 accepteert ze een baantje als typiste bij de Joodse Raad, maar ze houdt het werk slechts een paar weken vol en meldt zich vervolgens in het doorgangskamp Westerbork als medewerkster sociale verzorging van ‘doortrekkenden’. Ze is ervan overtuigd dat ze daar eindelijk in praktijk kan brengen waar ze innerlijk naar toe gegroeid is: het belangeloos, zonder oordelen, liefdevol helpen van anderen.

Onlangs publiceerde dagblad Trouw (8-12-2018), dat uit de memoires van de Joodse verzetsheld Ies Spetter, bleek, dat Etty Hillesum heeft geholpen bij het smokkelen van Joodse kinderen uit kamp Westerbork.

Op 29-jarige leeftijd wordt Etty Hillesum op transport gezet en om het leven gebracht in het concentratiekamp Auschwitz.

Dagboeken en brieven
De publicatie van haar dagboek, “Het verstoorde leven” in 1981 bleek een succes en is ook in veel talen vertaald. Staan in de brieven de anti-Joodse maatregelen en het leven in Westerbork centraal, haar dagboek is een uitvoerige beschrijving van de ontwikkeling van haar eigen persoonlijkheid. Zowel leven als denken van Etty Hillesum waren onconventioneel en zij overschreed in haar denken de toenmalige vaste denkpatronen. Haar ontwikkeling naar een zeer persoonlijk godsbegrip doorbrak volledig het traditionele beeld van die tijd en maakt haar modern en eigentijds. Ook nu nog wordt over Etty en haar dagboek gesproken en geschreven.

Praktisch
Toegang € 7,50 (de entreeprijs is inclusief 1 drankje).
Bij binnenkomst CONTANT betalen.
De voorstelling duurt ongeveer een uur en er is geen pauze. Na afloop kunt u napraten met een drankje.