Zin in muziek! 24 februari Rabarber Kwartet


Evenementgegevens

  • Datum:

Rabarber

Rabarber is een moderne variant van het alom bekende barbershop kwartet. Met 2 baritons en 2 alten brengen zij hedendaagse varianten van bekende stukken. Het repertoire varieert van barbershop tot pop en van jazz tot klassiek! Met het kwartet treden zij op bij verschillende gelegenheden zoals bruiloften, uitvaarten, huiskamerconcerten, verjaardagen in buurt- of verzorgingstehuizen of op festivals.

Barbershopkwartetten ontstonden in Amerika rond het jaar 1900 toen (over het algemeen) mannen bekende liedjes van die tijd a capella (alleen met de stem) gingen zingen op de hoek van de straat. Dit deden ze meestal met zijn vieren, één iemand zong de melodie van het lied
en de rest improviseerde partijen hieromheen. Omdat dit soort groepjes zingende mannen
op een gegeven moment van de hoek van de straat verplaatste naar de kapperszaken, of barbershops, kreeg ze de naam ‘barbershop kwartet’. De muziekstijl waar je aan moet denken bij barbershop muziek is moeilijk te beschrijven, je moet het eigenlijk horen, voelen en zien. Het heeft iets jazzies vanwege de soms aparte akkoorden die ontstaan en er valt ook zeker iets klassieks te herkennen in de manier van zingen. Doordat de muziek eigenlijk nergens echt onder valt is er barbershop muziek echt een eigen muziekstijl.

Wat zij als Rabarber zo mooi vinden aan deze stijl is de speelsheid en de vrijheid die je ervaart als je deze muziek uitvoert.

Rabarber

Roelof van Rabarber benoemde het laatst zo: ‘Met zijn vieren zijn we eigenlijk één instrument, één instrument bespeeld door vier personen. Ieder van ons vier heeft een even groot aandeel en tijdens het zingen zit er in de muziek een bepaalde richting of flow die constant verandert doordat één van de vier de kant op stuurt en de rest volgt meteen, of we gaan allemaal tegelijk die kant op, omdat we daarvoor al aanvoelen dat de muziek of de energie van de ruimte dat nodig heeft.’Dit resulteert in muziek waarvan het tempo en het ritme heel vrij zijn, elke keer als zij een bepaald stuk zingen zal de uitvoering uniek zijn en dat maakt het zingen (en hopelijk voor iedereen die luistert) van deze muziek zo ontzettend leuk.’ Lees, luister en kijk verder op hun website

Voor de maandelijkse lunchconcerten en de lunch wordt na afloop een vrijwillige bijdrage gevraagd als tegemoetkoming in de onkosten en als vergoeding voor de muzikanten.