MIXED expositie in Zinn


Evenementgegevens

Dit evenement vindt plaats van 25 januari 2024 tot en met 26 april 2024. De eerstvolgende keer is op 23 februari 2024 10:30

  • Toekomstige data:

MIXED expositie in Zinn

de diverse gezichten van Naomy Dentro

 

Te zien vanaf 19 januari tot eind april.

Over de vraag wat of wie haar inspiratiebron is, hoeft Naomy Dentro niet lang na te denken: “Dat ben ik zelf. Ik ben op ontdekkingstocht naar mijn roots, mijn achtergrond. Als half-Antilliaanse groeide ik op in een witte omgeving en daardoor is een deel van mij lang weggestopt geweest. Ik ben dat nu volop aan het ontdekken. Wat betekent black culture voor mij. Toen ik begon met het maken van portretten – als kind deed ik al niets anders dan mensen kijken – merkte ik dat ik witte vrouwen beter kon tekenen dan vrouwen van kleur…. dat frustreerde me. Daarom zit ik nu midden in die zoektocht.”

Zoekend naar nuance

De biologische vader van Naomy had een wandering eye, zoals zij het zelf mild benoemt en haar moeder trouwde iemand anders, de man die haar vader werd en wiens naam ze draagt. Het was verwarrend voor haar, als enige van kleur in een witte omgeving. Ze paste zich aan. Werd ook wel gepest. Werd introvert. Ze spreekt nu, jaren later,  heel genuanceerd over termen als discriminatie en racisme, zoekend naar de juiste woorden: “Eigenlijk voel ik een dúbbele verantwoordelijkheid. Ik vind dat je mensen echt moet wijzen op racistische opmerkingen. We worden ons steeds meer bewust van wat niet kan. Maar daarnaast probeer ik ook altijd bij mezelf na te gaan of iets echt racistisch bedoeld is of dat het mijn eigen invulling is. Dat levert soms heel interessante gesprekken op, ook hier in mijn atelier, waardoor ook meer begrip kan ontstaan. Ik vind het wel jammer dat er zoveel polarisatie is, mensen zo snel boos worden. Ik zoek liever de nuance.”

Portretten

Die nuance zoekt Naomy voortdurend in de vele portretten die ze maakt, waarbij ze verschillende technieken gebruikt. Ze tekent, werkt met aquarel, maar borduurt ook en maakt gebruik van de techniek ‘tuften’, vroeger wel bekend als ‘smyrna-techniek’. Ook combineert ze tekenen en borduren, wat een bijzonder 3D-effect oplevert. Op de vraag of dit een fase in haar werk is, legt ze uit dat het maken van portretten, met name van mensen van kleur,  altijd wel het pad zal blijven dat ze bewandelt. Haar werk zou abstracter kunnen worden, misschien zou ze nog meer op gevoel kunnen gaan werken, meer de controle verliezen… Maar altijd zal het zoeken naar identiteit blijven, de identiteit van haarzelf, die van de ander.

Expositie in Zinn

Een droom-opdracht heeft ze niet, wél een droom. Namelijk dat ze van haar kunst kan leven. Nu steunt ze nog op haar werk als interieurarchitect, maar ooit hoopt Naomy zich alleen maar te kunnen bezighouden met het vertellen van haar eigen verhaal en dat van anderen, via haar prachtige portretten. De expositie in Zinn sluit aan bij een mooi rijtje activiteiten.  Naomy Dentro nam deel aan de Nederlandse Portretprijs in Zeist, de Baarnse Atelierroute, Kunst op Stand in Soestdijk, en haar interpretatie van het Meisje met de parel hing in het Mauritshuis. Ook werd ze uitgenodigd voor het tv-programma Sterren op het Doek, waar ze in de slotaflevering een portret maakte van Miljuschka Witzenhausen. Haar portret, opgebouwd uit drie lagen, als metafoor voor de gelaagdheid van Miljuschka, werd gekozen. Opnieuw de nuance gezocht, de identiteit van de ander proberen te ‘vangen’ en daarin geslaagd!

Nu dus een selectie van haar portretten in verschillende technieken aan de muren van Zinn. Te zien vanaf 19 januari tot eind april.

Openingstijden: donderdag en vrijdag, 10.30 – 12.00 uur, Zinn, Oude Utrechtseweg 4a.