Tweede Inspiratie tafel groot succes

Tweede Inspiratie tafel groot succes

Tweede Inspiratietafel – Ouderschap in deze tijd

De tweede maaltijd in de pop-upwinkel aan de Laanstraat was zeer geslaagd. Op 15 april kwamen er zo’n dertig ouders van jonge kinderen af op de inspiratietafel rond opvoeden. Ouders betrokken bij de Paaskerk, maar ook velen van schoolpleinen, buren, vrienden. Geïnteresseerd in het thema en zin om daar met andere ouders in hetzelfde schuitje, over uit te wisselen
Onze inleider was deze keer Peter Schutte van Trauls. Trauls is zijn eigen bureau voor inspirerend opvoeden. Peter, zelf vader van twee kinderen geeft vele lezingen, workshops en trainingen rondom opvoeden. Deze avond legde hij ons de mooie vraag voor: Wat is jullie gezinsmissie?
Welke waarden wil je in je gezin graag alle ruimte geven? Een gezinsmissie vertelt hij,
is een soort kompas. Als je helder hebt welke waarden jouw gezin typeren, dan helpt dat bij het nemen van grote en kleine beslissingen. Hij daagde ons uit voor ons zelf na te gaan welke waarden wij voorstaan.
Tientallen waardenkaartjes lagen verspreid in de ruimte. Waarden als eerlijkheid, vertrouwen, duurzaamheid, geloof, respect, aandacht, van betekenis zijn, je talent ontwikkelingen, spontaniteit, tijd, avontuur etc.
In korte tijd moesten wij er drie kiezen. Die wij het meest belangrijk vinden. Die wij graag prioriteit geven. Want zei Peter, ‘als je die samen helder hebt dan helpt dan enorm in alle grote en kleine keuzemomenten die een dag nu eenmaal kent.
Daarnaast is een gezinsmissie een spiegel die iets zegt over hoe het met je gezin gaat: stellen we de goede prioriteiten? Zitten we nog op koers of laten we ons weer opslokken door dingen die er eigenlijk niet zo toe doen? Een uitdagend thema waar we dagelijks mee te maken hebben maar niet heel vaak bij stilstaan.
Er ontstonden mooie gesprekken over de kracht en kwetsbare kanten van de waarden die we graag hooghouden. Wat heb je nodig om die waarden mee ruimte te geven, door wat raken ze in de verdrukking? Hoe stel je eigenlijk samen prioriteiten. Veel was er om met elkaar te delen
De maaltijd werd goed verzorgd door Cafetaria Sefa. Heerlijk was het om door het enthousiaste team van gastvrouwen en heren verzorgd te worden.
Na het eten brachten we onze gesprekken nog wat samen. Peter vroeg naar een moment dat opkomt als terugdenkt aan je eigen jeugd. De een noemde vakantie in de bergen, een ander stoeien op het kleed in de woonkamer, een derde noemde het samen maken van iets moois…Kortom die momenten van tijd een aandacht voor elkaar die blijven ons bij, die gaan een leven lang mee. Geïnspireerd en blij in alle rust over dit soort dingen te kunnen praten met andere ouders gingen de tafelgenoten naar huis. Enthousiast om elkaar vaker rondom opvoeden, waarden,  tijd en prioriteit te ontmoeten.