“Iedereen wil wel eens een pelgrimstocht maken”

“Iedereen wil wel eens een pelgrimstocht maken”

COMPOSTELLA IN DE SPEELDOOS

Zondagmiddag 18 september. De Speeldoos. Zin in Zondag.

Vanuit Zin in Baarn werd de film Compostella gedraaid, een film over pelgrimstochten naar Santiago de Compostella. De Compostella-bedevaart is een ervaring die ieder jaar meer en meer pelgrims trekt. De pelgrimage is fysiek zwaar, maar is vooral een aanslag op de geestelijke vermogens. Regisseur Mouchard volgde drie jaar lang de vier hoofdroutes door Frankrijk om in Spanje op de Camino Francés te eindigen.
De film geeft veel beelden van het landschap en met de camera als reisgenoot worden de pelgrims gevolgd. Duidelijk een onthaastings-film. Lopen maakt open. Je ziet al lopend van alles; een mier, een bloem, een hert. Alles. En de camera vangt het op.

De theaterbezoekers waren achteraf onder de indruk van de prachtige landschapstaferelen en de vele reiservaringen van de pelgrims. Een heel mooie film! Maar nog meer van wat je als pelgrim ziet. Veel, heel veel. En zo mooi.

Vooraf aan de film interviewde Jos van Oord, een bijna professionele pelgrim, Jan Veltman. Hij vertelde kort over zijn eigen reiservaringen en over zijn vele ontmoetingen onderweg.

Zin in Baarn was blij met de opkomst. Bijna 90 theaterbezoekers. En velen deelden na afloop hun verlangens ooit zelf zo’n tocht te gaan maken. Misschien niet de hele route, dan toch een stukje. Een fijne middag, met een goede film en mooie gesprekken.