Happinez Festival – een kleine impressie

Happinez Festival – een kleine impressie

Jos van Oord staat aan het begin van het platform Zin in Baarn. Naast predikant van de Paaskerk ‘doet’ hij ook andere dingen…zo was hij dit weekend 3 dagen zaalvoorzitter bij het Happinez-festival (ja inderdaad…van dat tijdschrift!).

Hij schreef een impressie over zijn ervaringen en die delen we graag met je. ZINgeving kan overal…

 

DRIE DAGEN HAPPINEZ-FESTIVAL

Ik ben drie dagen zaalvoorzitter op het Happinez-festival. En dat doe ik al voor de derde keer. Het kost me drie dagen. Maar het is een kostbare ervaring om dit te doen. Er komt zoveel langs aan filosofieën, gedachten, religieuze ervaringen en spirituele belevenissen. Het inspireert me, zet me tot denken. Het ene raakt me meer dan het andere. Soms ontdek ik dat het een trucje is, maar dan is een uitzondering. De mensen die ik mag inleiden, begeleiden, in gesprek mag brengen met de deelnemers zijn zoekers, soms vinders, maar vooral ook mensen die naast geluk weten van verdriet en angsten. Het is niet alleen Happinez wat de klok slaat, het gaat ook over bijvoorbeeld verlatingsangst, eenzaamheid of maatschappelijk onrecht. De sprekers die ik in mijn zaal had zijn mensen met het hoofd soms in de wolken, maar ook met de benen in de modder, op de grond.

Drie dagen 3000 mensen per dag. En vooral vrouwen, weinig mannen. En veel in de leeftijd tussen 30 en 45 jaar. In de wandelgangen ontmoet ik mensen die verlangen naar heelheid, een duwtje in de rug nodig hebben, zich even gedragen willen weten, willen ophoren bij aansprekende gedachten over wie je bent, wie je mag zijn.

Ik ben bij een presentatie van een integraal theaterstuk van vier gelukszoekers: Patrick van Hees (geluksprofessor), Jan Kuiper (Yogaleraar), Laura Steenbergen (hersenwetenschapster) en Coen Verbraak (journalist). In een levendig stuk zijn zij op zoek naar geluk, kritisch, beschouwelijk, filosofisch. Ik geniet. Ik luister aandachtig naar Soefi-leraar Michael Derkse over de vraag hoe je inzicht kunt krijgen in je leven, de weg die je hebt te gaan. Ik geniet van schrijfster en columnist Geertje Couwenbergh die op onnavolgbare wijze ingaat op levensvragen van mensen (zie Happinez.nl/lievedot). Zenmonnik Paul Lomans hoor ik over tijdsurfen, hoe leef je op de golven van de tijd? Rolf Winters vertelt enthousiast over zijn grote succes met de film Down to earth die maanden draaide in vele filmhuizen. Zijn wij eigenlijk wel earth-keepers?

En tussendoor zijn er yogasessies, workshops, muziekbijeenkomsten, meditaties en vooral veel gesprekken bij de wapperende vlaggetjes op een fantastisch mooi ingericht terrein van Fort Voordorp in Groenekan.

Ik ben theoloog, ik werk in de kerk. En wat ik op het festival hoor, hoor ik ook in de kerk, of daar heb ik het over in mijn preken. Maar blijkbaar lukt het daar niet goed om de mensen te bereiken die ik op het festival zie rondlopen. Daarom ben ik zo blij met Zin in Baarn waar juist ook de vragen aan de orde komen die ik hier hoor, de grote levensthema’s als innerlijke rust, liefde, persoonlijke groei, compassie en omgaan met verdriet.

En soms loop ik even weg, zoek een stille plek en sluit de ogen. En mijmer. Want dat is wat ik heel veel hoor. We mijmeren te weinig. Nou deze dagen doe ik dat heel veel. Soms val ik zelfs in slaap bij een meditatieconcert, met trillingen van gongs en indianenfluiten. En dan ontdek ik het: ik denk niet meer, ik ben.

 

Jos van Oord