Zin in Paasbrood – wat is het verschil met kerst? (+recept!)

Zin in Paasbrood – wat is het verschil met kerst? (+recept!)

Wat is het verschil tussen een Paasbrood en een Kerststol? In de supermarkt zien ze er hetzelfde uit…

In een Paasbrood worden meer vruchten gebruikt dan in een Kerststol. Een Kerststol is meer sober met voornamelijk krenten en soms rozijnen. Met Pasen wordt het nieuwe leven gevierd, vandaar dat er in een officieel Paasbrood meer producten gebruikt worden die dit nieuwe leven symboliseren. Of de supermarkt zich hieraan houdt is maar de vraag. Een goede bakker zal dit zeker wel doen.

Recept Paasbrood
Wil je weten hoe je zelf een paasbrood kunt maken? Hieronder lees je een beschrijving. Als je hem nu vast gaat maken heb je met Pasen een heerlijk brood, want door het een paar dagen te laten liggen gaan de smaken goed in het brood zitten!

Dit heb je nodig voor het brood:

500 g bloem
30 g gist
250 ml melk
100 g boter
50 g suiker
1 ei
5 g zout
Rasp van citroen
Zo pak je het aan

  • Wel de rozijnen in warm water. Doe dit ruim van te voren zodat ze goed opzwellen.
  • Rooster de amandelen en laat ze afkoelen.
  • Hak de walnoten in kleine stukjes.
  • Maak de melk 40 graden warm en los de gist er in op.
  • Snijd de boter in kleine blokjes.
  • Voeg nu alle ingrediënten samen, behalve de vulling.
  • Kneed het deeg tot 8 minuten tot een glad deeg. Laat dit 10 minuten rusten.
  • Giet de rozijnen af en maak ze droog met een theedoek.
  • Voeg nu de vulling bij het deeg en kneed dit heel rustig door het deeg, totdat de rozijnen en vruchten ingesloten zijn met deeg.
  • Maak een punt van het deeg en laat dit onder een vochtige doek 20 minuten rijzen.
  • Na het rijzen duw je het deeg plat en rol je met een deegroller het deeg in het midden plat. De twee uiteinden kan je wat dikker laten.
  • Rol van de spijs een staaf en leg deze op het deeg.
  • Vouw het brood om de spijs dicht en plak het aan elkaar met een beetje water. Laat dit op een bakplaat, afgedekt met een vochtige doek 30 minuten rijzen.
  • Bak daarna het brood af op 200 graden voor zo’n 45 tot 60 minuten.
  • Laat het brood goed afkoelen. En bestrooi eventueel met poedersuiker.

Eet smakelijk en vrolijk Pasen.

Heb jij wel eens Paasbrood gebakken? En waar koop jij je Paasbrood als je niet zelf bakt?

Geef een reactie