Zin in Witte donderdag – waar komt deze naam vandaan?

Zin in Witte donderdag – waar komt deze naam vandaan?

Witte Donderdag, waar komt deze naam vandaan?

Witte Donderdag is de laatste dag voordat Jezus gekruisigd werd. Het is de dag waarop het laatste avondmaal plaatsvond. De term ‘Witte Donderdag’ is pas later ontstaan en vindt zijn oorsprong in de katholieke gewoonten. Daar staat de kleur wit voor goed, heilig en vreugdevol. Ondanks dat het lijden van Jezus iets vreselijks was, wordt de dag ervoor als iets positiefs gezien. Tijdens de vieringen in de katholieke kerk wordt het laatste avondmaal letterlijk genomen. Mensen krijgen een hostie als symbool voor het lichaam van Jezus en wijn als symbool voor zijn bloed. De priester draagt een wit gewaad en alle (kruis)beelden zijn met witte doeken bedekt.