Hemelvaartsdag…wat betekent dat eigenlijk?

Hemelvaartsdag…wat betekent dat eigenlijk?

Hemelvaartsdag…wat betekent dat eigenlijk?

Hemelvaartsdag, Pinksteren en Pasen zijn feestdagen die bij elkaar horen. Tijdens Pasen wordt de opstanding van Jezus uit de dood herdacht. Volgens de Bijbel liep Jezus nog veertig dagen na zijn dood op aarde rond. Na deze veertig dagen ging hij met zijn discipelen naar de Olijfberg in Bethanië, ergens tussen Jeruzalem en Jericho. Hij vertelde zijn discipelen dat zij naar Jeruzalem moesten gaan en daar moesten wachten op de belofte van de Heilige Geest. Daarna steeg hij op een wolk op naar de Hemel om aan de rechterhand van God plaats te nemen. Twee engelen kwamen naar de discipelen om hen te vertellen dat Jezus terug zou keren op eenzelfde wijze als hij naar de Hemel was gegaan.

Door de eeuwen heen kent de viering van Hemelvaartsdag verschillende tradities, een traditie die we nu nog in Nederland kennen heet “Dauwtrappen met Hemelvaartsdag”. In vroegere jaren gingen mensen voor dag en dauw op blote voeten naar buiten omdat de dauwdruppels in het gras een reinigende werking zouden kennen. Tegenwoordig beperkt het dauwtrappen zich tot de vroege vogels die bij het opkomen van de zon een (lange) wandeling gaan maken.

One Response to Hemelvaartsdag…wat betekent dat eigenlijk?

Geef een reactie