Pinksteren – wat wordt er dan gevierd?

Pinksteren – wat wordt er dan gevierd?

Pinksteren – wat wordt er dan gevierd?

Pinksteren wordt 50 dagen na Pasen gevierd. De naam Pinksteren is afgeleid van het Griekse woord ‘pentekosté’ dat vijftig betekent. Met Pinksteren wordt gevierd dat de Heilige Geest over de mensen uitgestort wordt. Toen Jezus naar de Hemel opsteeg had hij de discipelen verzocht om naar Jeruzalem te gaan en daar te wachten op de Heilige Geest. Tien dagen later werd de Heilige Geest over hen uitgestort. Volgens de verhalen voelde het alsof een waterval hen overspoelde en ze ‘volgegoten’ werden van God. Vandaar dat er ook over ‘de uitstorting’ van het Heilige Geest wordt gesproken.

 

In de Bijbel wordt gesproken over ‘de vurige tongen’ waarmee de aanwezige discipelen in verschillende talen de boodschap van God verkondigden. Eerst dachten de mensen dat de discipelen dronken waren, maar later ontdekten zij dat ze allemaal in hun eigen taal het evangelie konden horen. Volgens sommige geloofsstromingen zijn hierdoor de kerken ontstaan, een plek waar Gods woord nog steeds verkondigd wordt.

Geef een reactie