Blog – Jij je zin

Blog – Jij je zin

**Deze blog verscheen op vrijdag 25 oktober 2019 in de Baarnsche Courant. Vanaf nu staat daar elke maand een blog van Zin in Baarn, met verschillende schrijvers**

Jij je zin.

Toen ik met mijn dochter een afspraak wilde maken voor het weekend, maakte ik met mijn grote vingers op dat kleine toetsenbord van de telefoon een tikfout en zo werd zondag zo maar zindag. Een mooie verschrijving vond ik het. Zondag is immers van oudsher de dag voor rust, voor kerk en daarmee een dag met aandacht voor zingeving. Maar zoals kerkgangers zich realiseren dat kerk niet alleen iets is voor zondag en het erop aankomt hoe je de rest van de week leeft, geldt iets soortgelijks voor zin.

Zondag is een mooie dag om wat gas terug te nemen en daarmee voor reflectie, maar we leven het leven elke dag en liefst is elke dag zinvol. Een mooi woord is het, als je erover nadenkt, ‘zin’. Je kunt zin hebben, zin krijgen, zin zoeken, zin geven. We hebben zin in ijs, geven met tegenzin iemand anders z’n zin en zien met regelmaat ergens niet de zin van in. En er is die aansporing uit onze jeugd, als we ergens geen zin in hadden: dan maak je maar zin. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. En zo is het nog steeds: Wanneer het leven moeilijk wordt, is het niet eenvoudig de zin te ervaren. En maakbaar is het leven al helemaal niet

Ik herinner me een familievriend uit mijn jeugd. Hij was pater en had plezier om ons gezin met luidruchtige pubers, het gemopper en de pittige discussies aan tafel. Toen mijn broer regelmatig verzuchtte dat hij de zin van het leven niet zag (hij was vijftien jaar oud en vond dat de bergen huiswerk zijn levensvreugde belemmerden), gaf deze pater hem een bijzonder cadeau. Het was een ingelijste spreuk met de tekst: ‘Mijn leven is oneindig groot. De hele mensheid past erin. Als het alleen mijn leven was, dan had het hoegenaamd geen zin.’ Ik had het ernstig te doen met mijn broer. Wat een beroerd verjaardagscadeau.

Peinzend over zingeving denk ik heel veel jaren later terug aan dat cadeau. Nu pas begrijp ik dat het een prachtig antwoord was op het gemopper van mijn broer. Ons leven is groter dan wijzelf, het is in de ontmoeting met anderen, dat ons leven zin krijgt. Oneindig ruimte maken is wat veel en de hele mensheid in je leven passen, is ambitieus. Het was dan ook een pater, die de spreuk cadeau gaf. Maar in je eigen buurt beginnen en ruimte maken voor ontmoeting met een paar Baarnaars, dat is te overzien. Mensen ontmoeten kan overal: We kunnen elkaar groeten op straat, een praatje maken bij de kassa en iemand aanspreken bij een van de vele activiteiten in ons dorp.

En het kan bij Zin in Baarn. Zin in Baarn is zin in ontmoeting, zin om inspiratie te delen, zin om iemand tegen te komen om samen gedachten uit te wisselen. Misschien zie ik u daar. Ik heb er zin in.

Monique Mourits

Zin in Baarn is een initiatief vanuit de Paaskerk en bedoeld voor iedereen die zoekt naar zingeving, inspiratie en ontmoeting.