Blog – Zomaar een goed gesprek

Blog – Zomaar een goed gesprek

**Deze blog verscheen op vrijdag 23 november 2019 in de Baarnsche Courant. Daar staat elke maand een blog van Zin in Baarn, met verschillende schrijvers**

Zomaar een goed gesprek

Inmiddels woon ik zo’n drie jaar met veel plezier in Baarn. Het valt me iedere keer weer op wat voor een mooie verhalen er schuilgaan achter ogenschijnlijk gewone dingen. Zo loop ik bijna dagelijks langs een huis met een bordje op de voorgevel: “Nederlands Fournituren Industrie Prilo”. Steeds weer vraag ik me af wat het betekent en toen de eigenaar van de woning zijn stoep stond te vegen, besloot ik het te vragen.

De man vertelde dat hij eigenaar van een bedrijf was geweest dat gespen maakte. Het goedlopende bedrijf, was aan huis gevestigd, maar bestond niet meer omdat de man zelf met pensioen was en er nog weinig vraag was naar het ambacht dat hij beoefende. Vanwege de massaproductie worden vergelijkbare producten voor veel goedkoper aangeboden dan hij het zou kunnen maken en dus hield zijn bedrijf op te bestaan.

Uit het verhaal van deze man maakte ik op dat hij veel aandacht en tijd besteedde aan de producten die hij maakte waardoor het een extra waarde kreeg. Van die waarde was ik me veelal niet bewust. Ik dacht na over het gemak waarmee ik soms producten koop en weer weg doe, zonder al te veel stil te staan bij de wijze waarop het gemaakt wordt en wie of wat daarvoor gebruikt is. Toch heeft elk product een eigen verhaal en is het meer dan datgene dat tastbaar is. In alles wat er is, ligt een deeltje van de ziel van degene die het gemaakt heeft. Daarmee kan het van extra waarde zijn of juist onzuivere motieven verbergen zoals soms ook het geval is.

Ondanks dat deze man met pensioen is en hij de waarde in zijn producten niet meer kwijt kan, heeft hij wel degelijk waarde door de boodschap die hij me gaf. Hij zet me aan om met meer bewustzijn en gevoel van waarde naar de producten te kijken die ik aanschaf en om datgene dat ik zelf creëer met meer aandacht uit te voeren zodat ook daar een deeltje van mijn ziel in door kan schemeren. Het doet me beseffen dat iedere daad van betekenis kan zijn door de zorgvuldigheid en aandacht waarmee het tot uitdrukking komt. Dat telt voor wat we maken en kennelijk ook voor wie we zomaar op straat ontmoeten. Achter ogenschijnlijk gewone dingen, schuilt soms een waardevol verhaal, dat blijkt ook nu wel weer.

Annerieke van Wijhe