Blog – Bent u een christen mevrouw?

Blog – Bent u een christen mevrouw?

Bent u een christen, mevrouw?

Voor mijn werk kom ik regelmatig op instellingen voor mensen met psychische problemen. Bij vastgelopen hulpverleningssituaties denk ik mee om de kwaliteit van zorg weer te verbeteren.

Vanuit die hoedanigheid bezocht ik een aantal weken geleden een woonvorm voor mensen met een licht verstandelijke beperking en chronisch psychiatrische problematiek. Tijdens een koffiemoment zat ik aan tafel met een vrouw van islamitische komaf die, iedere keer als ik in haar richting keek, haar hoofd wegdraaide. Toen ik haar bewust aansprak vroeg ze: “Bent u een christen, mevrouw?”

Even dacht ik over deze vraag na. Er is veel binnen het christendom waar ik niet in geloof en in lang niet alles kan ik me vinden, maar toch, als ik ergens bij zou moeten horen, dan is dat die doelgroep en dus antwoordde ik: “Ja, ik ben een christen”. “Dan kan ik niet met u praten, mevrouw. Ik ben een moslim en dat is verschillend.” zei de vrouw terug.

Dat antwoord had ik niet verwacht en ik liet het even op me inwerken. Na een periode van stilte vroeg ik: “Bent u gelovig, mevrouw?” Ja, knikte de vrouw, ze was gelovig. “Dan kunnen we met elkaar praten. Ik ben ook gelovig en dat is hetzelfde.” zei ik.

Duidelijk verbaasd over hoe ik ons gedeelde dilemma zo eenvoudig had opgelost knikte de vrouw opnieuw en er ontstond een voorzichtig contact.

Toen ik later naar mijn volgende afspraak reed en hier nog eens goed over doordacht, was ik zelf verrast over de wijze waarop iets, dat tot een complex probleem zou kunnen leiden, door eenvoud werd opgelost. Ik bedacht me dat wanneer twee mensen zich in een ‘hokje’ bevinden wat verschillend is, er altijd weer een ‘hokje’ boven of onder ligt dat voor de verbindende factor zorgt. Mensen kunnen elkaar tegenkomen of juist ontmoeten, door de verschillen op de voorgrond te zetten en vast te houden aan hun eigen mening en identiteit of op zoek te gaan naar dat wat overeenkomt en mensen samenbrengt.

Juist dat spreekt me zo aan bij de activiteiten die we met Zin in Baarn organiseren. Het maakt niet uit bij welke doelgroep iemand hoort of in welk ‘hokje’ iemand past, er is altijd iets wat verbindt en daar gaat het uiteindelijk om. Door met elkaar in contact te zijn, leren we elkaar kennen en komt het verbindende op de voorgrond te staan.

In samenwerking met andere initiatieven en organisaties in Baarn zoals De Speeldoos, Lokaal-O en Gastvrij Baarn, willen we daar graag aan bijdragen en hopen u een keer te ontmoeten tijdens één van onze films, de preek van de leek of andere gedeelde activiteiten.

Annerieke van Wijhe voor Zin in Baarn