Zin in een ritueel – op weg naar Pasen

Zin in een ritueel – op weg naar Pasen

Op weg naar Pasen – Zin in een ritueel

Op weg naar Pasen nemen we je mee in 3 rituelen. Je kunt ze alle drie meedoen, of kiezen voor 1 of 2 rituelen:

– Vrijdag 10 april: Zin in een ritueel – Stenen
– Zaterdag 11 april: Zin in een ritueel – Licht
– Zondag 12 april: Zin in een ritueel – Bloemen

 

Zin in een Ritueel – Stenen – Vrijdag 11 april
‘Ik heb een steen verlegd’ zingt Bram Vermeulen.

Een steen oppakken en verleggen maakt je bewust van de beweging die je kunt maken, nieuwe ruimte die zich laat vinden op weg van donker naar licht. Dit kun je thuis doen door een hoekje vrij te maken voor een steen. Op je bureau, in de vensterbank. Met misschien een kaars erbij, een mooie afbeelding.

Zin in Baarn biedt in de Paaskerk ruimte aan dit ritueel op Goede Vrijdag, 10 april. Tussen 10:00 – 18:45 uur kun je een steen neerleggen bij het kruis dat daar de dagen tot en met Pasen staat. Een steen als symbool voor een nieuwe weg zoeken, iets achter willen laten. Een symbool voor wat je zwaar valt of verdriet geeft. Ook kun je een thuis geschreven tekst achterlaten. Een gedicht, wens of gebed. De hele dag door zal er passende livemuziek klinken.

We houden ons natuurlijk aan de veiligheidsregels rond het corona-virus: we blijven op ruime afstand van elkaar, het aantal mensen in de kerkruimte is op één hand te tellen, de looproute is gemarkeerd, we ontsmetten onze handen bij de ingang en uitgang.

 

Zin in een ritueel – Licht – Ontsteek een kaars op zaterdag 11 april om 21.00 uur

Zin in Baarn, plaats voor ontmoeting en inspiratie, komt met het initiatief licht te delen in tijden van corona. Ook al zijn we zelf niet ziek, het virus raakt ons allemaal. Alsof we in de schaduw leven, ondanks de lente die los is gebarsten.

Het mooie is dat vele inwoners van Baarn er voor elkaar willen zijn in deze tijd. We laten zien dat je ook op afstand elkaar nabij kunt zijn en stoppen bemoedigende kaartjes in de bus, halen een boodschap voor ouderen of zieken die hun huis niet uit kunnen, zwaaien uitgebreid naar onze buren en knikken elkaar vriendelijk toe als we met een wijde boog om elkaar heen lopen in de supermarkt. Er wordt wat afgebeld, gezoomd, geskypet en geappt. Maatschappelijke organisaties komen met hartverwarmende acties. We voelen ons misschien wel meer verbonden dan ooit. En toch doet het veel met mensen: elkaar niet kunnen ontmoeten, je onzeker of bang voelen, ontregeld omdat alles zo anders dan anders is. Ons hele ritme is verstoord, we zitten eenzaam en alleen thuis, of juist met het hele gezin. Ons werk is in een klap weggevallen, of we werken ons juist een slag in de rondte. En we weten niet hoe lang het nog gaat duren. Daarom is het belangrijk dat er steeds lichtpuntjes te zien zijn in het donker van deze tijd. Naar elkaar omzien en verhalen delen zijn van die lichtpuntjes.

Rond Pasen kunnen we ook nog iets extra’s doen. De nacht voor Pasen kent een oud ritueel waarin licht vanuit de kerken verspreid wordt, licht als symbool van hoop, vertrouwen, vuur dat niet uit te doven is. Zin in Baarn sluit aan bij dit oude ritueel door de avond voor Pasen aan iedereen in Baarn te vragen mee te doen met het verspreiden van licht. Natuurlijk moet dit op een veilige en eenvoudige manier.

Dat kan: zet een kaars klaar op een zichtbare en veilige plek voor uw raam. Ontsteek die op zaterdag 11 april om 21:00 uur. We hopen op een zee van lichtpuntjes. Doet u, doe jij ook mee?

Wij maakten vast een aantal filmpjes met waarin je kunt horen waarom wij en anderen een kaars aansteken. Doe je mee?

filmpje 1
filmpje 2
filmpje 3
filmpje 4

 

Zin in een ritueel –  Bloemen – 12 april

Pasen is het feest van hoop, van nieuw leven, van licht dat donker overwint.

Alle bloembollen die ontwaken uit hun winterslaap en de wereld kleur geven, herinneren ons aan die hoop. Net als bloesems aan de nog kale wintertakken. Niet voor niets versieren we deze dagen paastakken met vrolijke eitjes en kuikentjes. Bloemen drukken uit dat we de dag willen plukken, het leven willen vieren met elkaar, blij om wat er is, was en zijn zal.

Zin in Baarn biedt met Pasen ruimte aan ritueel met bloemen. Als teken van hoop en van vertrouwen kun je in het kruis dat buiten op het plein voor de Paaskerk staat, een meegebrachte bloem steken. Heb je thuis een hoekje vrij gemaakt voor een steen en een kaars? Dan kun je daar met Pasen een bloem aan toevoegen. Vrolijk Pasen gewenst!

Je bent de hele dag van harte welkom op het kerkplein bij de Paaskerk, Oude Utrechtseweg 4a in Baarn. Houd je wel aan de regels van het RIVM en zorg voor afstand!

Geef een reactie