De zieken verzorgen

De zieken verzorgen

‘Je hebt de verkeerde aan me. Als het gaat om barmhartigheid, zijn er anderen waar ik veel meer bewondering voor heb. Bijvoorbeeld mantelzorgers die dag in dag uit voor hun naasten zorgen’ Zegt Carolien Dijkstra, die al meer dan 20 jaar in de wijkverpleging werkt. Het contact met de mensen geeft haar de meeste energie, de verzorging en verpleging hoort daar natuurlijk bij. Het is voor haar het leukst als ze voor uitdagingen komt te staan, terecht komt in situaties waar zorg nodig is, maar alles nog niet (helemaal) geregeld is. Ze houdt er dan van om te doen wat nodig is en ervoor te zorgen dat er structurele oplossingen komen. Ze komt energiek over, brengt lichtheid waar zorgen zijn en gaat op in ieder mens. Groots mag ik dat echt niet noemen. Wat ze doet, vindt ze normaal. Het is haar werk. Die professionaliteit straalt ze uit en toch is er ook die verbondenheid met ieder individu. Ze is begaan met hun lot, beseft dat zij het voor hen niet op kan lossen en staat dicht bij de mensen als zij lijden door beperking of ziekte.

Ontroering zie ik vooral als ze spreekt over de mensen die ze verzorgt vlak voor ze overlijden. Als het lijden onvermijdelijk is en ze het stervensproces ziet waarin mensen langzaam loslaten. Ze ziet mensen dan in hun puurheid, vertelt ze en probeert daar zo dicht mogelijk bij te zijn. Carolien noemt dankbaarheid en positiviteit als haar gevraagd wordt wat ze van de mensen terug ontvangt. Toch is het ook die puurheid die ze uitstraalt als ze over haar werk vertelt. Ze toont oprecht betrokken en lijkt in het zorgen een wederkerig proces te vinden van geven en ontvangen. Dat haar dat als mens verrijkt heeft, blijkt wel uit de lichtheid en energie die ze met zich meebrengt en die achterblijft als ze zelf weer verder gaat.

Annerieke van Wijhe

De zieken verzorgen is één van de zeven werken van barmhartigheid die Zin in Baarn op weg naar Pasen in de schijnwerpers zet, als onderdeel van het project ‘Ik ben er voor jou’

One Response to De zieken verzorgen