De hongerigen te eten geven

De hongerigen te eten geven

Lokaal-O is een plek waar hongerigen gevoed worden met taart en soep en koekjes, per Express bezorgd in tijden van Corona. Maar naast dit lichamelijke voedsel gaat het natuurlijk om het contact dat er dan is, de ontmoeting die mensen voedt. Ik was benieuwd naar het recept van Lokaal-O en sprak Karin Beukeboom, vrijwilligster die zich inzet voor mooie ontmoetingen.

Met max één bezoeker aan huis, dacht ik: bij Lokaal-O zal nu ook wel alles stilliggen? Nee, toch niet. Ik kwam in gesprek met Karin Beukeboom. Samen met anderen organiseerde ze vroeger in de tijd tussen carnaval en Pasen de wekelijkse vastenmaaltijden. Wellicht kent u haar van haar werk als marktvrouw op de Baarnse markt. Bij haar kraam draaide het om contact. Elke week kwamen dezelfde mensen voor dat gezellige praatje, om elkaar te ontmoeten, hongerig naar gezelschap. En dus besloot Karin een ruimte te huren bij Lokaal-O. Een ruimte waar mensen even op adem kunnen komen nu ze er soms doorheen zitten vanwege de vele beperkingen die er zijn. Zo ontstond haar huidige activiteit in Lokaal-O, de ‘Mooie ontmoetingen-groep’. Ondanks Corona kreeg Karin toestemming van de gemeente om met haar mensen bijeen te komen in een besloten groep op woensdagmiddagen. Er mag niemand bij, zelfs ik ben niet langs gegaan… Karin vertelt na afloop dat deze middag de deelnemers bijeen kwamen om met elkaar te scrabbelen, ondertussen te praten over het stemmen voor de verkiezingen en wat lekkers te eten. Sommigen hebben het niet breed, kunnen zich nauwelijks gezond eten veroorloven, dus ging er al snel wat extra voedzaams mee. Een lekkere hartige taart of gezonde verse soep. Maar ter afwisseling ging ook de airfryer een keertje aan voor frietjes en een bitterbal.

Geen zware gesprekken, geen hulpverlening, wel gezelligheid met elkaar. Elke week wat anders.
Er wordt zaalhuur betaald, 15 euro per middag, 60 in de maand. Door een schenking was de huur een tijd geregeld. De bezoekers betalen een kleine eigen bijdrage, maar het buffertje is nu op. Per april gaat Karin uit eigen zak de huur bijleggen. Dat ze doorgaat staat vast, laconiek zegt ze: ‘Wat je de kosmos ingooit, komt ergens bij je terug’. Ik word vrolijk van deze ontmoeting met Karin, in deze sombere tijden gaat iemand voort met hongerigen te voeden, met aandacht en warmte voor elkaar. Zo is er gezelligheid ondanks Corona. Wat een geluk dat er mensen als Karin zijn met haar werk van barmhartigheid.

Cor Hooimeijer

De hongerigen te eten geven is één van de zeven werken van barmhartigheid die Zin in Baarn op weg naar Pasen in de schijnwerpers zet, als onderdeel van het project ‘ik ben er voor jou’

Meer informatie: Christine van den End (06 49718486) of www.zininbaarn.nl

One Response to De hongerigen te eten geven