Zin in Zondag – Film: Hors Normes

Zin in Zondag – Film: Hors Normes

Evenementgegevens

  • Datum:
  • Categorieën:

Zin in Film: ‘Hors Normes’

Hors Normes (The Specials) is de nieuwste film van de makers van Intouchables, Samba en C’est la Vie: het regisseursduo Éric Toledano en Olivier Nakache. Het vertelt het waargebeurde en bijzondere verhaal van twee goede vrienden die zich met hart en ziel inzetten voor kansarme jongeren en autistische kinderen die zonder hen geen plek hebben in de maatschappij. De film is uit het leven gegrepen, met ijzersterke rollen van acteurs Vincent Cassel en Reda Kateb. De ontwapenende kinderen winnen ondanks alle ingewikkeldheid meteen je hart.

Al meer dan 20 jaar runt Bruno (Cassel) een opvang voor autistische kinderen die nergens anders terecht kunnen. Wanneer ouders en zorginstellingen het echt niet meer weten, geeft Bruno hen een thuis. Zijn goede vriend Malek (Kateb) leidt met zijn organisatie jongeren uit moeilijke buurten op tot begeleiders van deze kinderen. Tijdens dit traject wisselen humoristische en confronterende situaties zich af en ontstaan er bijzondere vriendschappen. Hors Normes is de meest persoonlijke film van het regisseursduo tot nu toe. Vier jaar geleden maakten ze al een tv-documentaire over de twee vrienden Stephane Benhamou en Daoud Tatou, een tweetal dat nog steeds hetzelfde werk doet. Hun verhaal liet de regisseurs niet los, met als resultaat deze film met een inspirerende boodschap. Want hoe heftig de problematiek ook is, de liefde waarmee de vrienden de kinderen opvangen maakt het tot een krachtig en hoopvol verhaal.

Deze derde film uit de ‘Zin in Baarn’ filmserie raakt opnieuw aan de actualiteit, denkend aan wachtlijsten en goede zorg op maat in onze Nederlandse Jeugdzorg. Dieper liggende vragen over hoe we als samenleving omgaan met het mensen die ‘anders’ zijn, kansarm, beperkt, laten je niet onberoerd. Voor wie wil is er na afloop van de film gelegenheid om in gesprek te gaan onder leiding van Christine van den End, verbonden aan Zin in Baarn: Plaats voor ontmoeting en inspiratie.