Zin in eieren – waarom eten we eieren met Pasen?

Zin in eieren – waarom eten we eieren met Pasen?

Waarom eten we met Pasen altijd eieren?

Er worden verschillende redenen gevonden over waarom we met Pasen eieren eten. Eieren symboliseren een nieuw leven. Dit nieuwe leven wordt in verband gebracht met de opstanding van Jezus uit de dood.

Het eten van eieren zou verboden zijn in de vastentijd. Paus Gregorius de Grote verbood omstreeks 600 niet alleen het eten van vlees tijdens de vastentijd, maar ook het eten van eieren. In gekookte vorm is dit langer houdbaar en werd het als lekkernij gezien om de vastenperiode mee te beƫindigen. De eieren worden gegeten als teken van nieuw leven en een nieuw begin.

Een andere meer praktische verklaring is dat er in vroegere jaren, voor de kunstmatige wijze waarop kippen worden gehouden. Kippen in het voorjaar eieren legden. Deze eieren werden als symbool voor nieuw leven gezien.

En jij? Eet jij eieren met Pasen en wist jij waarom er met Pasen vaak eieren worden gegeten?